h1

Írótábor 2010

augusztus 16, 2010

Idén immár negyedszer került megrendezésre az Írókör.hu (néhai Delta Műhely) írótábora, az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően (2006 Balatonfenyves, 2008 Agárd, 2009 Gödöllő) ismét új helyszínen, Óbányán. Jól bejáratott napirend szerint zajlott az élet: reggeli torna után reggeli, írásgyakorlatok, közös főzés, ebéd, majd előadás, írásgyakorlatok és egy második előadás zárták a sort. Az esti órákban és hajnalban pedig mindig akadt, aki félrevonult alkotni, így a tábor folyamán nyolc novella született, és számos másikba fogtunk bele.

Dorothea Brande: Becoming a Writer című könyvében több gyakorlat is szerepel az írói blokk leküzdésére. Ezek lényege, hogy időt és helyet kell teremteni az életünkben az írásra, és amikor ezek megvannak, le kell ülni és írni. Az elején még fogcsikorgatva megy, de aztán egyre szabadabban áramlanak a szavak és asszociációk, és az addigi ihlethiány eltűnik.

Itt bevillan, ahogy egyre elborultabb és egyben zseniálisabb feladatmegoldások születnek és hangzanak el, míg végül egyes írótársakat eltiltunk az ismétlés eszközétől, másoknak pedig a beteg lelkű szereplők helyett penitenciaként romantikus jelenetet írunk fel (megint másnak viszont a romantika olyannyira a vérében van, hogy egy emberként hűházunk és fejeljük le az asztalt, amikor felolvassa az írását).

Az írótábor tökéletes körülményeket teremt az alkotáshoz – egymás megismerése mellett ez volt a fő oka, amiért az elsőt annak idején megszerveztük. Azáltal, hogy a kötelező írásgyakorlatok során írásra, gondolkodásra kényszerülünk (miközben hiányzik a gyakori gátlás, hogy mi lesz, ha nem elég jó – elvégre nem megjelenésre ír az ember), kinyílik az ihletcsap, és a tábor biztosítja a környezetet is: világ háta mögötti, térerőtől nem érintett turistaház, írótársak, sok szabadidő. Felszabadító érzés a több havi kínlódás, innen-onnan lefaragott tíz percek után órákig szinte mást sem csinálni, csak írni, írásról és egy konkrét történetről gondolkodni, kritikát adni és kapni, aztán javítani. Minden hónapban kéne öt ilyen nap, alkotással, nyers vargánya és madársóska ízével, patakban gázolással, ugratásokkal, közös főzéssel, citromos sörrel, térerőtlenséggel, kacagással és fecsegéssel, billentyűzetek kopogásával és az érzéssel, hogy jó helyen vagyok, jó emberek között.

Mert megfelelő társak nélkül persze nem érne az egész semmit – bár különbözően írunk, sőt, különböző írásokat tartunk jónak, összefűz bennünket a fejlődés vágya, az írásszenvedély, a szakmai alázat. És a humor, ami nélkül komor kiképzőtábor lenne ez az öt nap. Van oka annak, hogy minden évben egyre többen vagyunk, és egyre többen szeretnének külsősök is csatlakozni a tábori programokhoz; eddig még mindig megtaláltuk azokat az embereket, akik legjobban kiegészítik világnézetünket, írásról alkotott felfogásunkat, kritikai meglátásainkat. Idén Vértessy Tamás (Wyquin), Varga Beáta (Onsai) és Markovics Botond (Brandon Hackett) voltak a vendégeink, akik remek előadásokat tartottak a fikció hitelessége, az alkotó elme és a regényírás sarokpontjai témaköreiben.

Házon belül idén ketten tartottunk előadást: Sümegi Attila a másság és a kisebbség ábrázolásáról, én pedig a sci-fi toposzok és technológiák tudományos hátteréről (ebből aztán esti fizikai fejtágító lett, ahol mindent megtudtunk, amit akartunk a teleportációról, a féreglyukakról, antianyag-hajtóművekről és a Halálcsillag lézerágyújáról). Az írásgyakorlatokat Ursula K. Le Guin: Steering the Craft című írástechnikai könyvéből állítottam össze, elsősorban stilisztikára és a nézőpont által befolyásolt narrációra összpontosítva.

Az idei gyakorlatokban jó volt, hogy a korábbiaktól eltérően lényegében mindegy volt, hogy komoly vagy humoros megoldást írunk-e (megfigyelt trend, hogy a felolvasás kötelezettsége egyre viccesebb és hatásvadász írásokat csalogat ki a résztvevőkből), az eszközök ugyanazok maradtak. Személy szerint tanulságosnak találtam, hogy többször is rákényszerültem a jelen idejű narráció és az érintett (mindentudó) narrátor használatára. Egyik sem állt kézre, most mégis volt alkalmam megfigyelni, hogy bizonyos témákhoz és történetekhez kifejezetten illenek, és a végén már annyira bátran játszottam velük, hogy a második (csak elkezdett) novellámban már lubickoltam az újra felfedezett eszközökben. Hasznos volt a mellékneveket és határozószókat teljes mértékben mellőző gyakorlat, valamint a körmondatos feladat is – lesz majd válogatás a tábor legjobb megoldásaiból, remélhetőleg majd néhány bekerül az enyémek közül is, és akkor jobban látszik majd, miről beszélek.

Ez alatt az öt – tisztán számolva az időt négy – nap alatt teljesen más tudatállapotba kerültem; minden a történetekről, az írásról szólt. Többet haladtam, mint rendesen hónapok alatt, és még mindig nem szűnt meg a hatás: most is kattog az agyam, ír és rendszerez. Csak időm és helyem legyen…

(A képeket Jakab Róbert készítette.)

Más szemmel: Onsai és Wyquin beszámolója.

Reklámok

6 hozzászólás

  1. Valaki rászólhatott volna arra a szerencsétlenre a kép előterében, hogy ne foglalja el a teljes első sort…

    Mikor is lesz az őszi tábor? 😀


  2. “Novellapályázaton zsűrizni olyan, mint egy pápua kifőzdében enni: ami a tálban van, talán csirke, de nagyobb az esélye a sült sáskának.”
    Oszt? A sült sáskában sok a fehérje, és az alapanyag sem szarja össze az udvart.


  3. Igazad van, az ember nézze a napos oldalát! 🙂 A jó novellákért pedig már megérte.


  4. […] tartalmaz, érdemes elolvasni, Ursula K. Le Guin Steering the Craft című könyve pedig a 2010-es írótábor írástechnikai anyagát szolgáltatta stílusgyakorlataival, amelyeket érdemes újra meg újra […]


  5. […] hallgattunk és írástechnikai gyakorlatokat végeztünk. Utána jött Gödöllő, tavaly Óbánya – most pedig Csagéknál vendégeskedtünk […]


  6. […] 2010-es írótábor a stílusgyakorlatokról szólt, és bevallom, eddig messze ezt a feladatsort élveztem a legjobban […]Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: