h1

Na hol van az a delete?

július 30, 2009

Nézőpontokról szóló elmélkedésem odáig vezetett, hogy először felismertem a váltás szükségességét, aztán cselekedtem. Igazság szerint már múlt héten cselekednem kellett volna, de halogattam a törlés gomb megnyomását.

Ami viszont muszáj, az muszáj. A számlálón új számok jelentek meg; az eddig megírtakat feljegyzem az „egyéb”-hez.

Szomorú vagyok. Január óta ez már a harmadik nekifutás. Bár a jelenetek az elején most már körvonalazódtak, a nézőpont áttétele szubjektívből objektívba gyakorlatilag teljes átírást igényel, mondatról mondatra. A párbeszédek egy része valószínűleg megmarad, de mivel kiiktattam a gondolatok és az érzések közvetítését, kénytelen leszek bővíteni, több interakcióval operálni, hogy a belső folyamatok ugyanolyan világosak legyenek.

Rosszul választottam az elején. Automatikusan a megszokott szubjektív nézőpontban kezdtem írni, mert legtöbbször ezt használom, ez esik kézre (agyra), pedig nem minden esetben ez a legjobb választás. Most sem.

Amit nyerhetek az átírással: tárgyilagosabb, világosabb stílus, időnként egy-egy olyan összegzés és információ, amit a karakter nem tehetett volna meg, nagyobb komolyság, távolságtartás a főhőstől, mert ebben a könyvben nem ugyanaz a hős, mint az előzőben. Szeretném, ha a próza is felnőttebb lenne, ahogyan a szereplők is felnőttek.

És van, amit nem szabad belülről megmutatnom. Elvégre ez nem a tündérek könyve lesz, hanem a sárkányoké.

5 hozzászólás

 1. Azért ez durva. Mármint nem a delete gomb megnyomása, azt értem. Hanem hogy a narráció miatt. Most elég tudatlannak érzem magam, bár értem, mi a különbség a két típus között, de nem biztos, hogy különbséget tudok tenni köztük írásban.

  Na, de mindig tanul valamit az emberfia, ha jó blogokat olvas.

  És persze hajrá, a sárkányok izgalmas témának tűnik!!!


 2. Na, majd a táborban gyakoroljuk ezt is! 🙂 (És tényleg.)


 3. Ih, elég komoly egy húzás volt. De valószínűleg ez mindenkinek tanulságos, aki olvassa a blogot. Átnéztem a jelenleg íródó regényemet, és amennyire értek hozzá, úgy vélem, szerencsére nincsenek benne nagyon objektív, szakszerű leírások, és most erre már tudatosan is odafigyelek; laza és szubjektív nézőpontok között váltogatok. Ezt a számlálót én is beapplikáltam 🙂 A tábort meg már nagyon várom.


 4. Nézd a jó oldalát, megtaláltad a megfelelő megoldást, irányt.:) Ha lesz már némi új szöveg, egyre inkább láthatóvá válik a döntés helyessége.
  (Én már régen nem gondolok arra a 120 ezer karakterre, amit március végén helyeztem a kukába a rossz narráció és rossz regénykezdés miatt. Hiszen van helyette egy minden szempontból jobb.)


 5. Szerencsére egy csomó minden megtartható, csak egyes mondatokat kell átírni, illetve több expozíciót betenni.Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: