h1

Az első blokk terve

május 4, 2009

Hétvégén haladtam is meg nem is. Ugyan írni nem tudtam, mert sem idő, sem alkalom nem jutott rá, viszont míg boronatárcsán sült a vacsora, a szerkesztőmmel átbeszéltük a szinopszis elejét, valamint továbbgombolyítottuk a szálakat.

Szeretem ezt a képlékeny állapotot, amikor egyszerre több történettel zsonglőrködünk – mert minden egyes változtatással új történet születik, a jobbik mindig kiszorítja a gyengébbet (ez egyfajta evolúció, survival of the fittest plot). Van, ami egyenesen következik az előző könyvből, ezért nem variálható, ám a többi, még a szereplők neme is, szabadon kicserélhető. Vezérfonalunk segít kiválogatni az életképes ötleteket, és ahogy sorra vesszük a problémás részeket, történetszálak kereszteződéseit, úgy alakul a szinopszis is, míg végre megnyugtató eredményre jutunk.
A cselekményt a karakterek személyisége, motivációi, a feszültség fokozatos felsrófolásának igénye, a titkok kezelhető darabokra bontása alakítja ki. Nem lehetnek félmegoldások; amit végül leírok, annak helye, tétje, feladata kell, hogy legyen. Legjobb, ha egy jelenet egyszerre több feltételt is teljesít, részben a feszesség miatt, részben mert így takarékos – ballasztként nem szeretnék magammal cipelni fölösleges szavakat.
A megbeszélés következtében a korábbi kezdésből szinte semmi nem maradt (remélem, utólag senki nem fogja rajtam számon kérni). Sem az indulópont, sem a motivációk, sem az eredeti szereplőgárda. Bár úgy tűnhet, határozatlan vagyok, valójában tudom, mit akarok, csak a célhoz vezető út változik. A cselekmény következmény, nem alap; azt hiszem, ez az egyik legfontosabb lecke, amit az írásról megtanultam.
Minden egy központi konfliktusból illetve a karakterekből indul ki, akik a rájuk jellemző válaszokat adják, interakcióba lépnek, további konfliktusokat idéznek elő,  és  mind e közben teljesítik a premisszát.
Ami tudható a megbeszélésből: tudjuk, hogy a csodaszarvas hol kapcsolódik a premisszához, Rózsa fiú-e vagy lány, mit kell eldöntenie Rabonbánnak, és hogy a könyv vezérszava a sárkány.
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: