h1

A gubanc

április 29, 2009

Fejemben kavarognak a motívumok, jelenetek, szereplők. Külön-külön mindegyik egy-egy történet része, és ezek a potenciális történetek egy nagy színes gombolyagban kuszálódnak össze. A trükk: úgy kicsípni a végét és úgy hozzákötni a vezérfonalhoz a többit, hogy egységes szőttest adjon ki. Lehet, hogy ezért néhány fonal a gubancban marad, kihasználatlanul, másokat kegyetlenül visszanyirbálok.

A vezérfonal az, ami számít.

Jelenleg némiképp tanácstalanul bámulom a gubancot. Van egy ígéretem, amit teljesítenem kell. Van egy erős motívumom, amit meg akarok tartani, mert kötni tudom hozzá az egyik új szereplőt (akit szintén meg szeretnék tartani). Van egy katasztrófám. Még két új szereplőm.

De még egyik sem vezérfonal.

Keresem a történet premisszáját*, mert reggelre kelve arra jöttem rá, hogy amiről azt hittem, az, megtévesztés volt csupán, álpremissza. Az a bizonyos egy mondat, amely meghatározza a teljes regényt, nincsen még meg.

Ráfordított idő tekintetében kétségtelenül ezzel az egy mondattal foglalkozom a legtöbbet; már három hónapja is ezen rágódtam. Hogy mi ez a premissza? A történet igaza; az a mag, amely meghatározza az úgynevezett mondanivalót, amely értelmet ad a cselekménynek, amely megszabja, mely jeleneteket kell megírnom és milyen hangsúlyokkal és melyeket hagyhatom ki. Ilyenformán a premissza voltaképpen a belső szerkesztő, a történet kulcsára, én pedig alantas rabszolgája csupán.

Biztos vagyok benne, hogy benne van a  gubancban, csak meg kéne találnom. Hol csípjem ki a vezérfonal végét?

Holnapig van még időm kitalálni, de az óra ketyeg.

* Premisszáról, és úgy általában a történetek szerkezetéről lásd Egri Lajos: A drámaírás művészete c. könyvét.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: