h1

Out with the old, in with the new

április 27, 2009

Az Ólomerdő 2-t (nincs még munkacímem sem; bármi, amit ráaggatnék, predesztinálná, ezért még nem teszem) tudatos szerkezetfelépítés határozta meg. Az öt részt flashback előzte meg, amely mindig lényeges háttérinformációkat tárt fel az előzményekből, új megvilágításba helyezve az addig történteket és a szereplőket. Egyes szám harmadik személyt alkalmaztam, folyamatosan bővítve a nézőpontkarakterek sorát: először csak Emesét követtem, aztán Istvánt is, majd Rabonbánt, Tartódot, Firenét. A mindentudó, jelen időben mesélő narrátor csak rövid jelenetek erejéig tűnt fel. Hogy a szőttes egyben maradjon, minden jelenet utolsó motívuma – egy hangulat, egy szó, egy tagadás – megismétlődött a következő jelenet első bekezdésében, visszhangot teremtve a szövegen belül. Az Ólomerdőben működött.

Itt nem. Elkezdtem így a regényt, de nem tudtam megbirkózni azzal a háttérinformáció-mennyiséggel, amivel az előzményeket nem ismerő olvasónak meg kell küzdenie; és a történet túlságosan olyan ízű lett, mint az Ólomerdő volt. Márpedig én nem egyszerű folytatást szeretnék írni, hanem új regényt. Ha csak ismételhetném magamat – akár témában, akár hangulatban, akár szerkezetben –, akkor inkább bele se kezdjek. Az ember ne váljon önmaga epigonjává.

Így aztán kuka. 27K elrepült.

Itt közzéteszem, mielőtt végleg kidobnám, emlékeztetőül. De figyelem: a regény más lesz.

Reklámok

4 hozzászólás

  1. […] am (részlet, spoiler) Tags: ígéret, csodaszarvas, Emese, kuka, Nimród, Rabonbán, Rózsa A kukába dobott kezdés (vigyázat, Ólomerdőt még nem olvasott látogatók számára spoilereket […]


  2. 27K-t kidobni? Alig várom, hogy én is kidobjam majd a regényem elejét! Igaz előbb el kellene kezdenem… hmm.. miről is? 🙂

    Most láttam meg itt oldalt a twittert. Szóval több mint 10% repült. Szép! 🙂

    (ja igen, aláírás: csag)


  3. A könyv valószínűleg hosszabb lesz 200K-nál, ez csupán az idei évre előirányzott adag. 🙂


  4. […] a Halott sárkányt; aztán elkezdtem még egyszer. És még egyszer. A megírt mintegy 103K nem veszett kárba, gazdagabb lettem jó pár […]Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: